Copy
View this email in your browser

Herfst met de PLANmakers 

Eenvoud. Thee is simpel en natuurlijk. Je hebt maar twee essentiële ingrediënten nodig: warm water en theebladeren. Simpel, maar desondanks vloeien deze ingrediënten voort naar momenten van reflectie, groepsdiscussies, plezier, tranen en bovenal communicatie.

Genoten door rijk en arm, door het individu, of door velen. Door een veelvoud aan culturen over de hele wereld. Het is voor iedereen.

TeaTime is een pauzemoment, een moment om na te denken, te communiceren en te reflecteren.
Het was even spannend vanwege de corona maatregelen, maar het gaat door. Op 20 en 22 oktober is TeaTime Company, het collectief van makers Bavo De Smedt, Hannah Rogerson en Pieter Visser, te zien tijdens Festival Circolo - The Alternative met de try-out van A Matter of Time. We stelden ze vooraf enkele vragen.
Lees meer over TeaTime Company >>

Elke beweging heeft gevolgen

Jullie nieuwste werk, A Matter of Time, gaat onder andere over het evenwicht op de dunne lijn tussen succes en mislukking. Wanneer is iets een succes en wanneer is het een mislukking?
‘Omdat we in het stuk jongleren, is er een bepaald traditioneel gevoel van mislukking; de bal valt. Pieter, onze jongleur, gelooft echter dat elke vallende bal een klein cadeautje is. Hij ziet een val als een kans om te leren of een kans om iets nieuws te creëren.
‘We denken absoluut niet aan ons werk in termen van trucs. Er zijn misschien spelletjes of doelen die al dan niet kunnen worden bereikt, maar we proberen woorden als "truc" te vermijden. Het wekt de indruk dat het ene moment belangrijker is dan het andere, terwijl wij juist geïnteresseerd zijn in trajecten en samenhang waardoor elke beweging gevolgen heeft.
Uit de titel A Matter of Time spreekt dat het stuk veel met de tijd speelt. Een bal gaat de lucht in en gedraagt zich bijna als een eierwekker, terwijl er onder de bal allerlei bewegingen plaatsvinden. Er is een sterk gevoel van ophanden zijnde mislukking en elke verkeerde beweging zal de zwaartekracht zijn werk laten doen. De bal laten vallen is geen mislukking, maar een kans om ons gehoor te verbeteren, de beweging beter te begrijpen en de timing precies goed te krijgen.'

Hoe drinken jullie je thee?
'Pieter drinkt zijn thee gloeiend heet, Bavo laat het zakje er heel lang in hangen en Hannah houdt van haar Irish Tea; eerst het kokende water, dan het zakje, dan melk en een koekje erbij. Het belangrijkste is dat we hem samen drinken en er veel bij kletsen.'
Lees de antwoorden op alle vragen hier >>

Festival Circolo gaat door

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen deze keer helaas geen tenten in het Leijpark in Tilburg, maar Festival Circolo pakt wel door. Van 19 t/m 24 oktober ben je welkom bij Festival Circolo: The Alternative. Voorstellingen van een nieuwe generatie circusartiesten zijn te zien in de Koepelhal en Wagenmakerij in Tilburg. Daarnaast kun je in Poppodium 013 getuige zijn van de wereldpremière van Familiar Faces. Ook de PLANmakers van TeaTime Company zijn te zien. Zij presenteren op 20 en 22 oktober de try-out van A Matter Of Time in de Koepelhal.
Ontdek hier het volledige programma >>

Vijf nieuwe instromers Fonds Podiumkunsten uit bedreigde PLAN

Op Prinsjesdag werd bekend dat vanaf 2021 vijf PLAN-makers met structurele Rijksondersteuning van het FPK kunnen werken. Eva Line de Boer, Sanne Nouws, Katja Heitmann, The100Hands en Corpo Máquina (olv Guilherme Miotto met makers Evangelos Biskas, Shane Boers en Simon Bus) stromen als nieuwkomers in. Minder rooskleurig is de toekomst voor PLAN zelf, en daarmee de toekomst van de talentontwikkeling voor theater, dans en circus in de provincie. Als aanvrager voor ‘ontwikkelingsinstelling’ bij de BIS werd het combinatieplan van PLAN en DansBrabant zeer positief beoordeeld maar wegens overvraging waren er geen middelen beschikbaar.
Beeld: Een feest om te janken - House of Nouws, foto Simon Wald-Lasowski.
Lees het volledige nieuwsbericht hier >>

Prijzen en concepten

THE RUGGEDS  won de Charlotte Köhler Prijs voor theater, een aanmoedigingsprijs van 30.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds. ”The Ruggeds hebben hiphopdans van Nederlandse bodem op de kaart weten te zetten”, aldus het Cultuurfonds. Bekijk hier de video over het winnen van de prijs.
Foto Floris Heuer.
KATJA HEITMANN  won de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, een prijs voor twee makers die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse podiumkunsten. De prijs omvat een bedrag van 60.000 euro. “Met volstrekt origineel oeuvre breekt choreografe Katja Heitmann de conventies rondom moderne dans open. "
Foto EmmateHietbrink.
UNITED COWBOYS  lanceert  een nieuw concept: 1ON1 Artist Proof, waarin de uitwisseling tussen kunstenaars wordt uitgedaagd en publiek wordt uitgenodigd daarvan getuige te zijn. Een artistieke dialoog, begeleid en aangejaagd door United Cowboys; een onderzoek, afgerond met een presentatie voor zowel geïnteresseerd als ervaren publiek. Meer info vind je hier.

Terugblik Afzender Boulevard

Terwijl er nog niet zoveel met live ontmoetingen gebeurde in festivalland, organiseerde Theaterfestival Boulevard deze zomer zes weken lang Afzender Boulevard. Publiek en makers ontmoetten elkaar bij meer dan 40 verschillende voorstellingen, performances en installaties. PLANmaker Francesca Lazzeri was aanwezig met my shadow used to have a density en The100Hands nodigde publiek uit bij TENT&. Geniet na met de aftermovie:

Doorgeefvraag
Elke nieuwsbrief beantwoordt de maker die nu gastredacteur is, een vraag die zijn voorganger hem stelde.

Bram van Helden vroeg aan TeaTime Company: 
Stel je voor dat wij als makers de superkracht hadden om het gewicht van een enkel object te veranderen, niet de grootte of vorm, alleen het gewicht. Wat zou je dan aanpassen?
Het antwoord van TeaTime:
'Objecten zijn erg belangrijk in ons werk. Jongleurs gebruiken vaak de alias 'objectmanipulators'. Niets is veilig! Een lepel, een wasmachine, een plant. Ze hebben allemaal het potentieel om te worden getest en uitgeprobeerd. Waar ligt het zwaartepunt? Kan dat worden gemanipuleerd? De mogelijkheid om een studio binnen te gaan en te spelen met een veer van vijftig kilo maakt ons extatisch!’
‘Dit is natuurlijk geen direct antwoord op de vraag. Als we iets zouden veranderen, zou dat de Chinese paal zijn. Om puur praktische redenen. Het is een zes meter hoge metalen paal bedekt met rubber. Hij is erg zwaar en moet voor elke show opnieuw worden opgebouwd. De paal is lastig te vervoeren en hij moet zeer goed gefixeerd worden om genoeg neerwaartse trekkracht aan te kunnen. Jongleren met de Chinese paal behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Hoewel we het altijd leuk en creatief uitdagend vinden om de vaardigheden van onze paalartiest Bavo in de show te verwerken, zou een magische, lichte paal ons nog meer artistieke kansen bieden.’

 

Te zien deze herfst:

Katja Heitmann - Motus Mori
Tussen 17 okt en 8 nov - De Nieuwe Vorst, Tilburg Tickets & info

Bram van Helden - WOOSH!
Meerdere data in het najaar Data & info

The Ruggeds - Between Us & Adrenaline
Meerdere data in het najaar Data & info

Evangelos Biskas/ V - In Between
Meerdere data dit najaar Data & info

United Cowboys - Seasoning Winter
18 & 19 dec - Art House United Cowboys, Eindhoven Tickets & info

Bekijk de PLAN agenda >>
www.plan-brabant.nl
PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp