Copy
View this email in your browser

De zomer van de PLANmakers 

'Ik ben bovenmatig geïnteresseerd in niets.
Mijn hele leven heb ik al een moeizame relatie gehad met ‘iets moeten’. Eerlijk: ik onttrek me het liefst aan alles. Zo is er ooit, op een onbewaakt moment, een calvinist in me gereïncarneerd die zegt: 'hard werken is een deugd en plezier maken tijdverspilling'. Die twee eigenschappen maken dat 
ik soms even wil verdwijnen. Dan wel in mijn hoofd, dan wel op vakantie. Even niets. De werken die ik maak zijn voor mij ook een soort verdwijn- of droommomenten, even naar een andere werkelijkheid zonder je zelfbewustzijn te verliezen. Wanneer je in de kunst ‘niets’ toevoegt komt er aandacht op wat er wel is.'
Nét voor de première van I open at the close, 11 juli in De Nieuwe Vorst in Tilburg, vindt Bram van Helden nog tijd om als gastredacteur antwoord te geven op al onze vragen. Bram wordt ondersteund door PLAN sinds 2019. Kenmerkend voor zijn werk is dat niet de mens maar een object of fenomeen centraal staat. Daarnaast geeft hij  steeds een andere vorm aan zijn werk. Hij wisselt tussen het maken van theater, performances, installaties en exposities.
Check hier voor meer info I open at the close >>
Lees meer over Bram van Helden >>

Het grote verhaal in het schijnbaar gewone

Waar is jouw fascinatie voor objecten en dan met name objecten/materiaal dat we dagelijks gebruiken ontstaan?
Bram: "Het grote verhaal in het schijnbaar gewone.
Ik vind bijvoorbeeld dekzeil een ultiem gebruiksvoorwerp. Het is totaal dienend. We gebruiken dekzeil enkel wanneer we met onze gedachte bij iets van grotere waarde zijn. Zonder verdere aandacht proppen we het in de garagekast. Maar het dekzeil lacht als laatst wanneer de mens uitgestorven is, en voor miljoenen
(miljarden) jaren in het zonnetje ligt, vertrouwend op zijn onbreekbare plasticmoleculen. Met een dekzeil sta je als het ware in contact met een niet voor te stellen toekomst. De relatie tussen het dagelijkse en het fundamentele vind ik spannend."
Lees Brams antwoorden op alle vragen hier >>

Lex Bohlmeijer in gesprek met...

Op een bijzondere plek in Brabant, waaraan voor een maker speciale herinneringen kleven, strijken we neer. Lex bevraagt namens PLAN de zin en het maken, het verleden, het heden en de toekomst. 
Interview: Lex Bohlmeijer I Regie, camera & montage: Branded Cinema I Concept & redactie: Dirk Verhoeven, Eugenie Verschuren I Muziek: Mathijs Leeuwis - Col du Madeleine & L'lzoard.
MARIJN GRAVEN
Marijn maakt intieme voorstellingen vol verhalen die tegelijk persoonlijk en universeel zijn. Van 2017 t/m 2020 ontwikkelt zij haar werk met steun van PLAN Talentontwikkeling Brabant. Ze spreekt in de binnentuin van Kloosterhotel De Soete Moeder in 's-Hertogenbosch met Lex Bohlmeijer over haar regisseurshart, rituelen, moed en manipulatie.
WILD VLEES - TAMAR BLOM & FRANCESCA LAZZERI
Sinds 2015 werken Tamar en Francesca, samen met producent Job Rietveld, onder de naam Wild Vlees en maken experimenteel en geëngageerd theater. Van 2016 t/m 2019 ontwikkelen zij hun werk met steun van PLAN, in 2020 gaan ze onder hun eigen namen verder. Lex Bohlmeijer  praat met hen over de kracht en intensiteit van het beeld, over verleden en toekomst, pessimisme en hoop. 

PLAN stelt voor: drie nieuwe makers

Met veel plezier stellen wij drie nieuwe PLANmakers voor: TeaTime Company I The Ruggeds I Eleni Ploumi. Je leest er alles over op onze website!

Doorgeefvraag
Elke nieuwsbrief beantwoordt de maker die nu gastredacteur is, een vraag die zijn voorganger hem stelde.

Marijn Graven vroeg aan Bram van Helden: 
Wat is het ultieme Niets voor jou?
Het antwoord van Bram:
"Het ultieme niets heeft een ontwrichtend karakter, ik kan me dat maar moeilijk voorstellen. Ik heb ooit aan een blinde man gevraagd, hoe blind zijn eruit ziet (zwart? Ruis? …?). “Ik zie niets” zei hij. “…” “Ik zie even veel als dat jij met je elleboog ziet”. Wanneer ik me dat probeer in te beelden (in te voelen), voel ik mijn lichaam protesteren. Ik krijg het niet voor elkaar en raak uit balans. Het is een seconde waarop ik mezelf op een elementaire manier gewaar word, tegenover een enorme werkelijkheid. Ontwrichtend, relativerend en wonderlijk."


Bram van Helden wil graag van onze volgende gastredacteurs van TeaTIme Company weten:
"Stel je voor: Jullie bezitten, als makers die veel met objecten werken, de superkracht om
van één object het gewicht te veranderen. Enkel het gewicht, niet het formaat. Welk
voorwerp zou dit zijn?" 

De zomer door met makers van PLAN

Zomersessies Makershuis Tilburg
Tussen 3 juli en 7 augustus brengt Makershuis Tilburg, de Tilburgse broedplaats van PLAN, zes zomeravonden met live performances van lokale makers. Theater en nagesprekken met een klein publiek in de tuin en in huis van De Nieuwe Vorst , een drankje van de bar en wellicht een maaltijd vooraf: dat zijn de ingrediënten voor de komende vrijdagen. 
Je ziet werk van o.a. PLANmakers Eleni Ploumi, Bram van Helden, TeaTime Company, The100Hands en Mardulier en Deprez.
Check het complete programma hier >>

Afzender Boulevard
Onder de noemer ‘Afzender Boulevard’ duiken deze zomer, vooral in de tweede week van augustus, 25 voorstellingen, performances en installaties op in 's‑Hertogenbosch. Hun gedeelde motto is ‘Nader de ander’. Want na maanden van afzondering, gepaste afstand en ontwijking gloeit het verlangen om [wat] dichterbij te komen. Op allerlei locaties worden voorstellingen getoond en nieuwe theaterprojecten ontwikkeld. 
Je ziet werk van o.a. PLANmakers Francesca Lazzeri en The100Hands.
Check het complete programma hier >>
Bekijk de PLAN agenda >>
www.plan-brabant.nl
PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp