Menu
Eva Line de Boer PLAN Maker

Theaterregisseur Eva Line de Boer stileert in haar voorstellingen menselijk gedrag dat vorm krijgt in personages die zich overbewustzijn zijn van hun doen en laten.

Eva Line de Boer

Theaterregisseur Eva Line de Boer had aanvankelijk haar zinnen op acteren gezet. Ze volgde daarvoor twee jaar de Artiestopleiding (Koning Willem I College Den Bosch) en switchte naar de Docent Theater Opleiding in Tilburg. Tot ze besefte dat regisseren haar meer aansprak. Ze volgde hiervoor de Regie Opleiding aan de Toneelacademie Maastricht waar ze in 2014 afstudeerde. In haar regie kan ze vorm geven aan haar fascinatie voor de toename van het openlijk delen van emoties in de openbare ruimte. Ze portretteert mensen die hun gevoelens uitdragen en zich daar zeer bewust van zijn. Haar personages zijn zeer divers qua leeftijd, afkomst en culturele achtergrond. Eva Line waakt ervoor dat de acteurs niet de rollen spelen die je op basis van genoemde criteria zou verwachten. Ze streeft naar diversiteit en ze verbeeldt dit streven op een eigenzinnige manier. Met haar gestileerde werkwijze oogst ze veel lof. Op haar schoorsteenmantel prijken inmiddels de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie (Euphoria), de René Lobo Stok voor lef, durf en moed (Toneelacademie Maastricht) en de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016 (Dit gebeurt allemaal tegelijk).

In 2017 maakte Eva Line de Boer onder de vleugels van PLAN de Cement Productie TUTORIAL, the art of living (première 25 maart 2017 tijdens Festival Cement). Eva en haar team onderzochten vlogs en tutorials: filmpjes waarin mensen via hun eigen YouTube-kanaal hun leven vastleggen of instructie geven. Van hoe je de perfecte eyeliner aanbrengt tot hoe je omgaat met een depressie: het lijkt alsof alles te leren valt. Gefascineerd door het openbare delen maakten ze een voorstelling over de intimiteit van het internet.

In 2018 werkt Eva, uitgestroomd uit PLAN, samen met Belinda van der Stoep aan bijzondere onderzoeksavonden over schoonheid. Frozen Beauty is een Cement Productie en de drie avonden zijn te zien tijdens Festival Cement 2018.

PLAN over Eva Line de Boer

“Eva’s werk kenmerkt zich door een sterke stilering. Een stilering van gedrag. De mens die zichzelf dwingt te bewegen binnen een sjabloon. Hoe zien mensen er uit in bepaalde situaties en hoe verschuilen ze zich achter de façade van hoe ze denken dat het eruit zou moeten zien? Door dat sjabloon schemert altijd de meedogenloze werkelijkheid die daarachter ligt. Eva heeft een fascinatie voor donkere emoties en gemoedstoestanden, zoals rouw, depressie en angst. 

Belangrijk daarbij is dat de personages in de voorstellingen van Eva zich altijd bevinden in een situatie van openbaarheid. Er is sprake van een overbewustzijn bij de personages omdat ze bekeken worden door anderen. We mogen lachen om de onthande mensfiguren. In de poging het leven hanteerbaar te maken schuilt voor Eva de hoop. We kunnen de poging alleen zien als we heel nauwkeurig kijken. Naar de wereld als een poppenkast, naar elkaar en naar onszelf.

Deze eenzame poserende mensen onder een meedogenloos vergrootglas doen pijn aan je ogen en grijpen je bij de keel, omdat ze zo ver weg zijn van echt contact. Ze pogen hard, maar falen harder.”

Leonie Clement, artistiek leider Festival Cement

Reacties op het werk van Eva Line de Boer

“Het is knap hoe De Boer ook deze keer weer een op het oog mooi en vrolijk universum schept en toch feilloos blootlegt wat in het contact tussen mensen scheef zit: alle communicatie in deze voorstelling is eenrichtingsverkeer. Met de camera als ingebeeld vriendje ketst het online platform iedere vorm van wrijving tussen mensen af. Eva Line de Boer vraagt: hoe past onze gevoelswereld zich daaraan aan?”

Wendy Lubberding over ‘TUTORIAL the art of living’, Theaterkrant

Nieuws

Veel werk van PLAN-makers te zien tijdens Festival Cement

18 februari 2018

Van 16 t/m 24 maart vindt in ‘s-Hertogenbosch Festival Cement plaats. Vanuit het festivalhart in de Verkadefabriek ontdek je op allerlei locaties in de stad..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 202120202019201820172016201520142013 PLAN